Simulación Térmica: Patio de Cristales del Ayuntamiento de Madrid

Actualizado: Artículo publicado en el número de enero-febrero 2011 de la Revista COIIM, leer aquíPara descargar el artículo completo en pdf, pincha aquí.

Actualizado: Éste proyecto fue premiado con el accésit del XIV Congreso Internacional de Ingeniería de Proyectos organizado por AEIPRO en 2010, leer más aquí.

El Patio de Cristales del Ayuntamiento de Madrid, inaugurado en mayo de 2010 (leer más, en elpais.com), supone un caso extremadamente complejo a la hora de garantizar las condiciones de confort tanto en invierno como en verano. Cubierto por una bóveda acristalada, con una superficie de alrededor de 2500 m2 y una altura de más de 20 metros así como unos altos índices de ocupación, supone un verdadero reto para su climatización.

Afortunadamente, las posibilidades que ofrecen los modelos de simulación computacional de fluidos (CFD) permiten la realización de ensayos térmicos que arrojan información vital acerca de la viabilidad y eficiencia de los diferentes sistemas de climatización planteados.


Así, frente a otros sistemas proyectados, GEASYT S.A. plantea un sistema de impulsión de aire a baja temperatura a la altura del suelo, apoyado por suelo radiante o refrescante, que centra el esfuerzo energético en la zona inferior del recinto con el objetivo de garantizar las condiciones de confort en la zona habitada del espacio.

Mediante la utilización del citado modelo CFD, se simula el recinto en los escenarios extremos tanto en invierno como en verano para una ocupación de mil personas; incluyendo en la simulación las cargas térmicas por soleamiento, el efecto del suelo radiante y las sombras arrojadas por los elementos constructivos del patio y los propios ocupantes del mismo. Se modela a su vez el sistema de impulsión y extracción de aire, con su correspondiente control mediante termostatos.

Los resultados obtenidos, con un especial énfasis en las temperaturas presentes en el recinto y las velocidades del aire impulsado, demuestran la eficacia de dicho sistema y sus ventajas inherentes en lo relativo a la eficiencia energética.



Refurbishment of Madrid’s Town Hall

Property: Dirección General de Patrimonio. Área de Gobierno de Hacienda y Administración Pública
Architects: Phase I.Arquimática S.L., Francisco Rodríguez de Partearrollo, David Márquez Latorre, Ángel Martínez Díaz, Francisco Martínez Díaz
Location: Plaza de Cibeles, Madrid
Project date: 2005
Completion date: 2011
Work performed: Engineering

Updated 06/2011: for a brand new photo-gallery click here.

The building can be separated into various areas that articulate the new complicated programme. The core building, orientated towards Plaza de Cibeles, with its pleasant outdoor formalisation, crowned by the tower, and its strong interior spaces, must remain the main piece in the project. It must be honoured, respecting its basic morphology during its complete refurbishment and removing secondary or additional elements where necessary. It will host on its second floor the City Information Centre. The rest of areas will hold temporary or permanent exhibitions, while the first floor will hold projection and conference halls, as well as an auditorium.

It has been necessary to reconfigure the vertical circulation system to integrate the aforementioned spaces and allow public access to spaces that were previously private. Amongst these is the great tower, now turned into an exhibition area and a privileged vantage point from which to rediscover Madrid. The new routes, conformed by a panoramic elevator system, have been placed to allow visitors to ‘walk around’, enjoying the architecture of Palacios and Otamendi and, at the same time, the city that hosts them.

The link between the tower and its large base, turned into an obligatory stop in the tour, is taken advantage of to create a leisure area –cafeteria- from which to take care of the morphology of the building through its renewed decks.

Amongst the rest of key areas of the building, around which the southern structure of the building revolves, is the Patio de Correos. It will host the new Plenary Hall, a good option taking into account that it permits displaying its monumental value and its –up to now- unexploited architecture; as well as the fact that it locates the city’s institutional heart in a location with a strong link to public access from Cibeles and integrated into the administrative spaces’ flow system. Some of these are situated around it with their façades towards the Paseo del Prado and Calle Montalbán. The rest are to be installed in the courtyard opposite Ruiz de Alarcón street.

This is where the action is perhaps most evident in the project. Under the old courtyard, new spaces for essential services (stores, facilities) in addition to the large auditorium are created, where multi-use is achieved with the help of mechanisms capable of transforming the space. Above ground, rather than a residual area, the aim is to achieve a multifunctional space that sums the new Casa de la Villa’s objectives, a place of celebration and meeting, high capacity and versatility to host events for institutional or cultural holidays. A new deck is therefore designed, sensitive to transmission efforts and with a subtle presence.

Its support –very irregular- helps to create an organic form that clearly separates itself from the building’s architecture. It also helps to recover the original scale patio (without the addition of 1930) without manifesting itself in the urban environment.