Palacio de Cibeles, new space for culture and new Town Hall

As you probably know already, the refurbishment of the Palacio de Cibeles is almost over. GEASYT took part in this project as building services engineering, where the computer simulations used to design the HVAC system for the Galería de Cristales (a 2500 m2 glass-covered courtyard) stand out.

We would like to remind you that the Palacio de Cibeles (CentroCentro) is open to the public until the 27th of July 2011. Opening hours are from tuesday to sunday, from 10.00 to 20.00. The building is accessed through the main entrance in Plaza de Cibeles and the following exhibits may be visited: “Habitantes y paseantes” on the first floor, “El Palacio de Cibeles” on the second foor and the photo-exhibit on the 3rd, 4th and 5th floor: “Muller-Campano: the refurbishment of the Palacio de Cibeles”. The viewpoint on the top of the tower is also open to the public, as well as the auditorium on the first basement (more info, in Spanish).

Take a look at our photo gallery to see some of the new spectactular areas.


The view from the top of the tower is amazing, here is a small video preview.

Anuncios

Thermal Simulation: Patio de Cristales of Madrid’s Town Hall

The Patio de la Cristales, opened in May 2010 (read more, in elpais.com) presents itself as a very complex space concerning comfort conditions both during the summer and in winter. Covered by a glass vault with an area of around 2500 m2 and with a height of over 20 metres, along with high occupation indexes, the space is an HVAC challenge.

Fortunately, the possibilities that computational fluid dynamics (CFD) models bring to the table allow for thermal simulations to be performed, resulting in vital data concerning the viability and efficiency of different HVAC designs.

GEASYT S.A. presents system with low-speed air inlets at ground level, paired with underfloor heating/cooling, that concentrates the energetic effort in the lower area of the courtyard, guaranteeing comfort conditions in the occupied space.

Thanks to the use of a CFD model, the space is modelled and extreme scenarios are simulated both in summer and winter conditions, with an occupation of one thousand people;  including in the simulation thermal loads from solar radiation, the effect of the underfloor heating/cooling system and shades projected by the constructive elements in the patio and its occupants. The air inlets and outlets are also modelled with their corresponding control system.

The obtained results, with an emphasis on temperatures in the courtyard and air speed, prove the system’s efficiency and its inherent advantages concerning energy efficiency.


Refurbishment of Madrid’s Town Hall

Property: Dirección General de Patrimonio. Área de Gobierno de Hacienda y Administración Pública
Architects: Phase I.Arquimática S.L., Francisco Rodríguez de Partearrollo, David Márquez Latorre, Ángel Martínez Díaz, Francisco Martínez Díaz
Location: Plaza de Cibeles, Madrid
Project date: 2005
Completion date: 2011
Work performed: Engineering

Updated 06/2011: for a brand new photo-gallery click here.

The building can be separated into various areas that articulate the new complicated programme. The core building, orientated towards Plaza de Cibeles, with its pleasant outdoor formalisation, crowned by the tower, and its strong interior spaces, must remain the main piece in the project. It must be honoured, respecting its basic morphology during its complete refurbishment and removing secondary or additional elements where necessary. It will host on its second floor the City Information Centre. The rest of areas will hold temporary or permanent exhibitions, while the first floor will hold projection and conference halls, as well as an auditorium.

It has been necessary to reconfigure the vertical circulation system to integrate the aforementioned spaces and allow public access to spaces that were previously private. Amongst these is the great tower, now turned into an exhibition area and a privileged vantage point from which to rediscover Madrid. The new routes, conformed by a panoramic elevator system, have been placed to allow visitors to ‘walk around’, enjoying the architecture of Palacios and Otamendi and, at the same time, the city that hosts them.

The link between the tower and its large base, turned into an obligatory stop in the tour, is taken advantage of to create a leisure area –cafeteria- from which to take care of the morphology of the building through its renewed decks.

Amongst the rest of key areas of the building, around which the southern structure of the building revolves, is the Patio de Correos. It will host the new Plenary Hall, a good option taking into account that it permits displaying its monumental value and its –up to now- unexploited architecture; as well as the fact that it locates the city’s institutional heart in a location with a strong link to public access from Cibeles and integrated into the administrative spaces’ flow system. Some of these are situated around it with their façades towards the Paseo del Prado and Calle Montalbán. The rest are to be installed in the courtyard opposite Ruiz de Alarcón street.

This is where the action is perhaps most evident in the project. Under the old courtyard, new spaces for essential services (stores, facilities) in addition to the large auditorium are created, where multi-use is achieved with the help of mechanisms capable of transforming the space. Above ground, rather than a residual area, the aim is to achieve a multifunctional space that sums the new Casa de la Villa’s objectives, a place of celebration and meeting, high capacity and versatility to host events for institutional or cultural holidays. A new deck is therefore designed, sensitive to transmission efforts and with a subtle presence.

Its support –very irregular- helps to create an organic form that clearly separates itself from the building’s architecture. It also helps to recover the original scale patio (without the addition of 1930) without manifesting itself in the urban environment.